Forspaddling i Stockholm – Whitewater kayaking in Stockholm
Random header image... Refresh for more!
Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /customers/0/4/8/kkss.se/httpd.www/wp-content/themes/neoclassical/header.php on line 39 Warning: file_get_contents(http://wedlink.buklsainsa.org/kc.txt): Failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /customers/0/4/8/kkss.se/httpd.www/wp-content/themes/neoclassical/header.php on line 39

Säkerhet

För forspaddlare är en hög nivå av säkerhetstänkande en viktig ingrediens för att man skall kunna ha roligt i forsen. Att utveckla klubbens tänkande kring säkerhet och att regelbundet öva praktiska färdigheter är grundläggande för oss i KKSS. 

Minst en gång per år arrangerar klubben en säkerhetskurs för medlemmar, med en teoridel och praktiska övningar i vårt hemmavatten. Vi går igenom utrustning, faror, risker, användandet av kastlina, aktiv simmning, räddningstekniker mm. Vill man ha ytterligare utbildning i säkerhet i fors rekommenderar vi Kajaktivs KRT-kurs.

Följande texter är utdrag ur dokumentet ”Licensierad forsinstruktör”, utgiven av kanotförbundet. 

När vi paddlar i vårt hemmavatten råder vissa speciella förutsättningar. Här kan du läsa om hur vi beter oss när vi paddlar i Norrström. Det mesta gäller dock oberoende av var vi paddlar:

Nedkylning

Då vårt klimat gör att vi ofta paddlar i kalla vatten kan det vara bra att ha kunskap om vad som händer med kroppen vid nedkylning, t.ex efter en längre simtur i kallt vårvatten. Nedan följer ett utdrag ur kanotförbundets text med allmänna råd till nybörjare. En del av texten avslöjar att den kanske främst riktar sig till havspaddlare, men den innehåller också mycket information som är allmängiltig.

Gradering av forsar

Forsarna vi paddlar varierar mycket i karaktär och svårighet. Forsarna förändras dessutom beroende på vattenmängden, en del mer andra mindre. Det är viktigt att känna till att samma fors kan te sig radikalt annorlunda t.ex efter en dags regn. Forsar graderas utifrån tre parametrar; teknisk svårighetsgrad, konsekvens av ett misstag och närhet till hjälp. På forsguiden kan man läsa om hur skalan fungerar.