Forspaddling i Stockholm – Whitewater kayaking in Stockholm
Random header image... Refresh for more!

Klubbpaddling

Paddling i Norrström

Klubbens hemmavatten är Norrström och här paddlar vi året runt när vattenståndet tillåter. Forsen i Norrström lämpar sig väldigt bra för träning för såväl rutinerade som nybörjare. Utflödet från Mälaren till Saltsjön är reglerat beroende på vattenstånd i förhållande till normalvattenståndet. Stockholms hamnar styr vattenståndet genom att öppna luckor och slussar vid Hammarbyslussen, Söderström (Slussen), och Norrström (Stallkanalen och Riksbroluckan). Läs mer om hur det fungerar på smhi och Stockholms hamns hemsidor. Riksbroluckan har två lägen som vi forspaddlare kan dra nytta av; Dels helöppet, då det bildas en del surfbara vågor nedströms Norrbro; dels öppet en meter, då det bildas ett vågtåg uppe vid riksbron med vågor som är roliga att surfa på. Stallkanalen bjuder på snällt strömmande vatten som lämpar sig för nybörjare.

På Saltsjön vid Kastellholmen finns slalomportar uppsatta vid några stenkistor. Här tränar vi portteknik på plattvatten.

Läs om några viktiga saker att tänka på när vi paddlar i Norrström (och annars också för den delen): Norrström-att tänka på

Läs också om Norrström på forsguiden.

Utomhusträning

Vi har regelbundna träningstillfällen utomhus mellan maj och september, se vår kalender. Under vinterhalvåret paddlas det mer sporadiskt, håll utkik på mejlinglistan efter klubbpaddlingar (oftast söndagar). På våra träningstillfällen är alla medlemmar välkomna, enda kravet är att man har gått en nybörjarkurs eller har motsvarande kunskap. För att paddla under de kallare vintermånaderna bör man ha en hyfsat stabil roll. Observera att om utsedd ledare saknas innebär det att nybörjare endast får paddla plattvatten. Ibland ordnar vi temapass, med fokus på t.ex teknik eller eskimåsväng. Medlemmar får låna utrustning utan kostnad vid de träningstillfällen som är inplanerade i kalendern. För hyreskostnad vid övriga tillfällen, se utrustning.

Klubbturer

Under året ordnar vi ett antal klubbresor till paddeldestinationer i Sverige. På en klubbtur organiserar vi gemensamt boende, matinköp och transporter och delar rättvist på kostnaderna. Med på klubbturerna finns alltid någon/några som har lite extra koll på dig som är ovan paddlare. På våren brukar vi premiärpaddla i Björbo på Valborg, och säsongen avrundas tradtionsenligt med ett besök på Höstlek i Ljusdal. Är du medlem och har gått en nybörjarkurs – eller har motsvarande kunskap – är du varmt välkommen att deltaga. Läs om våra riktlinjer för klubbturer.

Ungdomsträning

Klubben bedriver ungdomsträning i regi av assisterande landslagstränaren i kanotslalom Mårten Hellberg. Träningen inriktar sig på ungdomar i åldern 10-16 år. Flera gånger per år åker gruppen på träningsläger till Nyköping och andra destinationer. Flera gånger per år deltar man i ungdomstävlingar; nedan bilder från tävlingar i Falun september 2011. Är du intresserad av att börja? Mejla Mårten eller styrelsen.

Flera av klubbens instruktörer har gått kanotförbundets & SISU:s utbildning för Steg 1-tränare. De som hittills har genomgått Steg 1-utbildningen är Mårten Hellberg, Louise Lilliestråle, Mårten Olsen, Linda Falk och Mattias Strömberg.

Inomhusträning

Under vinterhalvåret har vi inomhusträning i Eriksdalsbadets 50-meterbassäng. Här tränar vi på olika rolltekniker, balansövningar, paddelteknik, freestyletrick eller spelar polo. Kajaker, kapell och paddlar finns att låna, men man kan även ta med sig sin egen kajak. Även icke-medlemmar är välkomna. Kostnad: 100kr/tillfälle. Avgift erläggs på plats, kontant betalning, jämna pengar. Medlemmar i KKSS tränar för 100 kr på BKK:s tider varannan onsdag. KKSS medlem kan köpa ett säsongskort som gäller hela säsongen oktober till april för 600kr. Det går att betala säsongskortet till KKSS plusgiro 172 07-2.

Rutiner för inomhusträningen:

  • Insläpp 20.30-20.45. Ingång från baksidan vid badmintonstadion.
  • Kontantbetalning, jämna pengar eller swish till ansvarig i dörren.
  • Ombyte i omklädningsrummen för föreningar. Omklädningsrummen är låsta och vi behöver nyckelkort för att komma in. Kortet får du vid träningstillfället av ansvarig. OBS! Stöldrisk, lämna inget värdefullt i omklädningsrummet.
  • Vi använder 50m bassängen.
  • Vi har tillgång till bassängen 21.00-22.00 och får inte vara i vattnet varken före eller efter. Vi ska respektera att andra har tid till 21. Det är ok att komma tidigare och hämta utrustning men vi ska vara lite diskreta då.
  • Vi ska lägga ut 8 st linor, banavgränsningar, efter varje pass. Badansvarige delar vid ankomst ut uppgiften till deltagarna.
  • 22.30 ska vi vara ute från badet med kajaker och allt.
  • Observera att våra eskimåsvängskurser alltid har förtur till utrustningen!