Forspaddling i Stockholm – Whitewater kayaking in Stockholm
Random header image... Refresh for more!

Marcus Göthberg

Marcus är före detta förbundskapten för svenska kanotslalomlandslaget och med sina långa blonda dreadlocks en av de mest välbekanta figurerna inom svensk forspaddling.

Hur fick du jobbet som förbundskapten?

Jag hade åkt med som hjälptränare åt juniorlandslaget medan jag fortfarande var aktiv. När jag slutade satsa på landslaget hjälpte jag också till på seniorernas träningsläger. Det kändes sedan naturligt att tacka ja när jag blev erbjuden att bli förbundskapten.

Vad är det bästa med att vara förbundskapten?

Man får jobba med det man älskar, men det är ett ideellt arbete till största delen.

Hur ser nuläget ut för svensk kanotslalom?

Jag tycker att det ser bra ut i Sverige nu när många klubbar har fått igång ungdomsverksamheter. Synd att vi i Strömstararna inte har någon ungdomsverksamhet. Sverige har även några duktiga seniorer som jag tror kan göra bra resultat i sommar och i framtiden. Forskommittén består nu av folk från alla discipliner som är beredda att arbeta för sporten.

När kommer de stora framgångarna?

I sommar börjar det och målet är OS i Athen.

Kommer vi ha någon slalomkanotist med i nästa OS, vem?

De som har ligger bäst till just nu är Mårten Hellberg och Sophie Nisser. De andra får sikta in sig på OS-2008.

Hur ser det ut med återväxten i Sverige?

För utom alla ungdomar som finns i klubbarna, har Nenad på kanotgymnasiet några bra juniorer som har utvecklingspotential.

Tendensen inom forspaddlingen går mot mera rekreationspaddling och mindre tävlingsinriktad paddling, vad tycker du om det? Vad tror du att det beror på?

Många traditionella idrotter ser minskningar i antalet utövare medan de stora motionslopp blir större som t.ex. tjejtrampet. Jag tror att det är en tendens i hela samhället, det finns prestationsmoment överallt så folk behöver lugna ner sig på fritiden. Vad det gäller slalom tror jag att vi måste jobba mer på att synas. SKF måste hjälpa klubbarna att utvecklas och då inom alla grenar såväl rekreation(motion) till tävlingsgrenarna.

Du har själv varit aktiv som C1-paddlare, paddlar du någonting nu för tiden?

Jag har tyvärr lagt paddeln på hyllan, jag har skadat min armbåge och kan inte paddla längre.

Hur kommer det sig att du valde C1, det är ju ganska ovanligt i Sverige?

Den som fick mig att började med C1 var min tränare i Västerås Christer Gullberg som paddlade C1 och jag tyckte det var roligare än K1. Efter ett år i K1 bytte jag helt över till C1, sedan fans det bara en kanot för mig. Det är mer känsla i paddlingen samtidigt som den är mer tekniskt krävande.

Hur länge har du ägnat dig åt forspaddling?

Tio år, och det har varit året om och nästan varje dag. Finns det något roligare?

Hur kommer det sig att du började paddla med Strömstararna?

Jag flyttade till Stockholm hösten 1998 för att studera till tränare på Idrottshögskolan. Jag tyckte att det kändes naturligt att vara med i den klubben där man tränade i.

Hur skall Strömstararna lyckas med att locka fler till att tävla i kanotslalom och/eller freestyle?

Jag tycker att årets arrangemang av Grand Prix var väldigt bra. En stor orsak till att det inte kommer så många på tävlingen är att de flesta som paddlar slalom är ungdomar just nu. Strömmen är inte känt för att vara något lätt vatten. Grand Prix banorna är inte heller kända för att vara lätta. Jag vet inte om en lättare banna skulle hjälpa, för det är ganska tungt att ta sig fram i Strömmen. Man får nog kämpa på nu ett tag tills ungdomarna blir juniorer, kanske försöka få folk som har lagt av att satsa att komma igen. Men de jag pratade med var väldigt nöjd med tävlingen.

Vad är ditt bästa minne inom forspaddlingen?

Sommaren -98 som jag spenderade i Björbo, med avslutande SM i Kärringforsen.

Finns det något ställe, känt eller okänt, som du rekommenderar för forspaddling (en personlig favorit)?

Sjoa i Norge är nog min absoluta favorit. Kristallklart vatten, höga berg, bra forsar kan det vara bättre?

Forspaddlingen är en väldigt liten sport, det har både för- och nackdelar, vad tycker du? Hur skall man locka fler till forspaddlingen?

Klart det finns fördelar med en liten sport, men jag jobbar för att sporten ska bli större. Forskommittén håller på att jobba fram utbildningsmatrial till klubbarn. Med bättre fungerande klubbar som kan ta hand om dem som vill uppleva våran sport. Strömstararna är en av de klubbar som syns, vilket är bra. Jag tror att det är få som vet var vi finns. Alla vet var den lokala fotbolls klubben håller till. Men hur många vet var vi finns? Sporten i sig har väldigt stor dragningskraft det ända som behövs är att vi blir lätt tillgängliga och tar hand om våra medlemmar. Vi är nog bra på att ta hand om folk över 25 år i klubben, men jag tycker att klubben ska värna om alla åldrar.

Har du några tips till nybörjare/folk som vill lära sig paddla fors?

Lär er en bombsäker eskimåsväng som ni vet att ni alltid kommer upp på. Sedan är det bara att åka ut med kompisarna och ha kul.

Erik Wettergren