Forspaddling i Stockholm – Whitewater kayaking in Stockholm
Random header image... Refresh for more!

”Det är mer som händer hela tiden…” – Exklusiv intervju med klubbens Andrea Friberg

KKSS nyhetsredaktion har fått till en exklusiv intervju med klubbens hårdast paddlande strömstare – Andrea Friberg. Läs mer om hennes äventyr ute i Europa.

Andrea webb

Ett gäng svenska slalompaddlare är ute på turné i Europa. Vilka tävlingar kör ni?

Vi har kört en ICF världsrankingtävling i Liptovsky Mikulas för två helger sedan och en tävling nu i förra helgen i Krakow av samma typ. I Liptovsky mötte vi hårt motstånd i alla klasser. I K1 dam paddlade Corrina Kuhlne som just nu är rankad etta i världen. Även legenden Peter Kauzer i K1 herrklassen var där. I Krakow var startfältet inte riktigt lika hårt även om många duktiga paddlare närvarade.

Vilka svenskar är det som är med?

Vi som är här vill alla försöka ta en landslagsplats. Vi är ett gäng från Nyköping och Kanotgymnasiet som består av mig, Fredrik Wahlén (JKoRk), Tobias Antonsson (VKF), Tommy Vince (NFP), Ludwig Andersson (NFP) och Erik Holmer (NFP). Med oss har vi coach Marcus Göthberg. Här är även ett gäng från FKK som består av Johan Strandberg, Amanda Fagerlund och Isak Öhrström samt deras coach Martin Foto Potocný.

Är det första gången du kör dessa banor?

Nej, jag varit på läger i både Liptovsky (våren 2013) och Krakow (hösten 2013) tidigare. Men denna gång känner jag att jag har betydligt mer koll och jag känner mig mycket mer bekväm än sist i båda banor.

Dessa tävlingar är även uttagningstävlingar till svenska landslaget. Kan du berätta lite?

För att ta en plats i en av de tre olika landslagen (junior, U23 och A-laget) gäller det att vara inom en speciell procent efter bästa resultat i sin egen klass två gånger på olika banor. Jag i K1D exempelvis ska för att komma med i U23-laget vara inom 26% från vinnartiden i min klass vid två tillfällen. Detta var något som jag tyvärr inte riktigt lyckades med i varken Liptovsky eller Krakow. Det kändes självklart tråkigt eftersom det var mitt stora mål men jag hade inte riktigt det som krävdes. Istället blickar jag framåt och ska träna hårt för att vara bättre förberedd till nästa år!

De svenskar som klarade kvalgränsen till något av landslagen är Isak Öhrström (A-laget), Fredrik Wahlén (A-laget), Erik Holmer (A-laget och U23), Amanda Fagerlund (U23 och junior) och Johan Strandberg (U23).

Internationella banor måste skilja sig en hel del från det vi är vana att paddla i Sverige. Vad är den stora skillnaden?

Ja det är helt riktigt, banorna här är konstgjorda vilket gör att vattnet rör sig och beter sig på ett annorlunda sätt än i naturliga forsar. Jag skulle beskriva det som att det är mer som händer hela tiden, det är tyngre att paddla och mer valsar och större vågor än i de flesta svenska banor. Det är riktigt roligt och vattnet går på vissa ställen ruskigt snabbt!

Andrea porträtt - webb

Hur känns det att sitta i kanoten och vänta på sin start. Måste vara hur nervöst som helst?!

Jag har väldigt lätt att bli nervös vilket är både till min fördel och nackdel. Det hjälper mig att fokusera och verkligen prestera mitt bästa men det kan ibland bli lite för mycket och övergå till ångest. När det är så mycket som en landslagsplats som står på spel så känner jag stor press innan start eftersom det är något som betyder så mycket för mig. På startlinjen är det värst men så fort jag kommit igång med åket släpper det och jag kan koppla bort allt annat och endast fokusera på mitt åk.

Hur förbereder du dig under tävlingsdagen?

För det först ser jag självklart till att vara utvilad och ha ätit bra och druckit mycket dagarna innan tävlingen. På tävlingsdagen går jag och rekar banan ett flertal gånger både med tränare Mackan och själv för att memorera exakt vartenda drag jag ska dra under hela åket. Jag visualiserar även mig själv paddla banan när jag är på land och även en gång i kanoten precis innan start. Precis innan jag går och byter om inför start lyssnar jag på musik för att tagga till och koppla bort andra tankar. Nu ska det enda fokuset vara på tävlingen. Jag ser till att värma upp ordentligt och sedan är det bara att köra!

Vad gör ni mellan paddlingspassen?

För min del är det mycket plugg och serier som gäller. När vädret varit fint har vi även spelat volleyboll och gått promenader runt banan för att titta på och lära av duktiga paddlare. Vi har också varit inne i Krakow centrum och fikat och ätit middag vid två tillfällen, en av gångerna lyssnade vi på Klesmermusik live till måltiden. De kända saltgruvorna i Krakow har vi även besökt där också riktigt god mjukglass åts. I Liptovsky körde vi go-cart på vilodagen, där måste jag tyvärr erkänna mig besegrad. Skyller på att jag var den enda utan körkort! 😉 Det har även organiserats tre frågesporter i form av ett nutidskryss, ett urtidskryss och ett moderntidskryss!

Hur bor ni – är det femstjärnigt med frukostbuffé eller tältliv som gäller?

I Krakow bor vi i direkt anslutning till banan och får alla måltider serverade i deras restaurang. Vi bor två och två i små rum som har budget standard. Man kan säga att jag längtade väldigt mycket hem till mig egen säng efter en vecka i de sängarna! Definitivt inte tältliv men det är långt ifrån femstjärnigt 😉 Det fungerar dock finfint och maten var oftast okej även om de största killarna många gånger behövde be om en extra portion. I Liptovsky bodde vi på Penzion Bowling där standarden på rummen var riktigt bra! Vi lagade mat själva i ett gemensamt kök. Vi hade även gångavstånd till banan och fin utsikt över bergen!

Det är grymt inspirerande att se Andreas utveckling och hela klubben önskar henne lycka till under kommande tävlingar. Vi hoppas få se henne i Strömmen till sommaren!